Loading...

YES!!! We hebben geen culturele match met elkaar!

Home / Algemeen / YES!!! We hebben geen culturele match met elkaar!

We zien dat veel organisaties nog steeds te veel werven op basis van vaardigheden en kennis waarover sollicitanten moeten beschikken om in aanmerking te komen voor een functie.

Gek vinden wij, want dit zijn juist de zaken waar mensen zich makkelijker in kunnen ontwikkelen dan in houding, drijfveren en persoonlijke waarden.

En het is ook juist de persoonlijkheid van een kandidaat en de aansluiting bij de cultuur van een organisatie is essentieel om een organisatie duurzaam te kunnen laten groeien.

Recent werden we benaderd door een klant die ons vroeg mee te kijken in het werving- en selectieproces van een nieuw MT-lid. Dit omdat we de organisatiecultuur goed snappen en als een soort ‘devil’s advocate’ kunnen meekijken of de sollicitanten wel écht binnen de organisatie passen en de juiste aanvulling zijn binnen een team.

Hierbij kijken we dus niet naar de kwaliteiten, ervaring en vaardigheden van een persoon, maar naar de persoonlijkheid, motivatie en de aansluiting bij de kernwaarden van de organisatie. En dit is tweerichtingsverkeer want pas jij als kandidaat bij de organisatie, maar ook hoe past de organisatie bij jou?

Kernwaarden opnemen in je werving- en selectieprocessen

Bij de beschrijving van het profiel van de gezochte kandidaat werd dan ook met name ingezet op de gedragscompetenties en kernwaarden van het nieuwe MT-lid. Omdat we met de rest van het MT een leiderschapsontwikkelingstraject hadden doorlopen en hierin alle persoonlijkheidsprofielen over elkaar hadden gelegd wisten we exact wat de kandidaat in huis moest hebben om een goede aanvulling te zijn op het MT.

Uit alle reacties werden enkele kandidaten uitgekozen voor een kennismaking. Tijdens de gesprekken werd er aandacht besteed aan de cultuur van de organisatie. Er werd een extra toelichting gegeven op de kernwaarden, de missie en de visie van de organisatie en er werden concrete vragen gesteld over de aansluiting van de persoonlijke waarden van iedere sollicitant.

Een goede uitkomst: geen culturele match!!!

Er werd besloten om met twee kandidaten verder te gaan. Op het programma stond een persoonlijkheidsvragenlijst en een assessment waarbij verschillende opdrachten uitgevoerd moesten worden waar verschillende MT leden bij betrokken waren. Op basis van de ingevulde persoonlijkheidsvragenlijsten adviseerden wij het MT waarop zij extra moesten letten bij iedere kandidaat.

De uitkomst van deze dag? Geen van beide kandidaten bleek een goede culturele match te hebben met de organisatie en de aanvulling te zijn op het MT waar de teamleden naar zochten. Misschien teleurstellend voor het team, dat graag snel een nieuw teamlid wilde toevoegen, maar wel een goede keuze!

Durft jouw organisatie te werven en selecteren op waarden, gedrag en een culturele match? Het vraagt misschien wat lef, maar het gaat je echt helpen om je organisatie duurzaam te laten groeien!

Comments(0)

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.